Asennus ja hoito

> Lataa ja lue tämä asennusohje ennen asennusta. (pdf)

Tutustu ylläolevaan asennusohjeeseen huolellisesti ennen parketin asennusta.

Timberwise-parketti on helppo ja nopea asentaa. Ennen asennuksen aloittamista on hyvä huomioida muutamia perusseikkoja, jotka helpottavat lattian asennusta.  Ohjeet ja asennusvinkit löydät Timberwisen WiseLoc-asennusohjeesta. Tutustu asennusohjeeseen huolella ennen parketin asennusta. Hyvä pohjatyö on kauniin ja toimivan parkettilattian perusta.

Kauniina vuodesta toiseen

Timberwise-lattia on asennuksen ja ensimmäisen siivouksen jälkeen heti valmis käytettäväksi. Lattia kestää oikein asennettuna, käytettynä ja hoidettuna vuosikymmeniä. Parkettilattian hoidossa tärkeää on:

 • Ylläpitää parkettilattialle soveltuvat olosuhteet (huoneilman suhteellinen kosteus ja lämpötila)
 • Suojata parkettia liialliselta kulumiselta (esim. eteistilat)
 • Säännöllinen puhdistus (viikkosiivouksen yhteydessä)

Puu on hygroskooppinen materiaali, eli se sitoo ja luovuttaa kosteutta vallitsevien olosuhteiden mukaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että parkettilattia turpoaa, kun ilman suhteellinen kosteus lisääntyy ja vastaavasti kutistuu kun ilman suhteellinen kosteus laskee. Suhteellinen ilmankosteus on tärkein parkettilattian toimivuuteen vaikuttava tekijä. Parkettilattialle optimaalinen ilmankosteus on 40 – 60% RH ja lämpötila +18 – 24°C. Suositusarvojen ylittäminen tai alittaminen rasittaa aina parkettia ja vaikuttaa heikentävästi lattian toimivuuteen. Tämän vuoksi Timberwise suosittelee, että huoneilman lämpötilaa ja suhteellista kosteutta seurataan digitaalisella yhdistelmämittarilla kaikkina vuodenaikoina.

Puulattialle on ominaista, että käytön jäljet näkyvät lattiassa kulutuksen mukaan. Sekä öljyvahatun lattian että lakatun lattian hoidossa on huomioitava sen käyttöaste sekä kuluttavat tekijät. Voimakkaan kulutuksen kohteissa tai tiloissa suosittelemme suojaamaan lattian esim. matoilla. Naarmujen ehkäisemiseksi kannattaa huonekalujen jalkoihin laittaa huopatarrat.

Säännöllinen imurointi ja moppaus ehkäisee lian pinttymistä parketin pintaan. Timberwiselta voi tarvittaessa tilata kattavan hoitosetin öljyvahatuille lattioille, joka sisältää OSMO Colorin Wisch Fix -pesuaineen, puhdistus- ja hoitovahasprayn sekä värillisen tai värittömän öljyvahan pienten naarmujen korjaamiseen. Lakatuille lattioille suosittelemme käytettäväksi Kiilto-tuotemerkin huoltotuotteita lakatulle parketille.

Timberwise-parkettilattioiden ylläpito ja huolto on helppoa ja yksinkertaista noudattamalla seuraavia ohjeita:

 • Ylläpidä oikea huoneilman kosteus (RH 40-60%)  sekä ohjeiden mukainen lämpötila (+18-24°C) kaikkina vuodenaikoina. Kosteina kausina (kesä) on huolehdittava riittävästä tuuletuksesta, ja kuivina kausina (talvi) oikeasta ilmankostutuksesta käyttämällä huoneilmankosteuttajaa.
 • Estä ulkoa tulevan pölyn, hiekan ja kivien kulkeutuminen parketille ovimatoilla ulko-ovien molemmin puolin.
 • Estä vesivahinkoja asettamalla muovimatto kenkien alle eteistilassa.
 • Imuroi ja moppaa säännöllisesti, jotta lika ei pinty parketin pintaan.
 • Käytä niukasti vettä siivouksessa – parketin pinnan tulee olla kuiva minuutin jälkeen moppauksesta.
 • Vältä liian vahvoja pesuaineita, jotta parkettia suojaava öljyvaha- tai lakkakerros ei kulu pois.
 • Vältä liiallisen pesuaineen käyttöä, jotta parketin pintaan ei muodostu likaa keräävää pesuainekerrosta.
 • Puhdista tahrat välittömästi.
 • Käytä huopatassuja huonekalujen jaloissa estämään parketin naarmuuntumista.