Lehtikuusi

Larix decidua ja Larix sibirica

Lehtikuusi
Lehtikuusi kasvaa hitaasti ja on rungoltaan suoraa. Pintapuun osuus on pieni ja lahonkestävän sydänpuun osuus on iso verrattuna esim. mäntyyn. Lehtikuusi kasvaa jopa 35 metriin, ja siitä saadaan puuta vaativiin rakentamisen ja sisustamisen tarpeisiin: lattioihin, ulkokalusteisiin, ikkunoihin, laivanrakennukseen ja sisustuksiin.

Lehtikuusi on arvostettu havupuulaji. Sen sydänpuun väri on punertavan ruskea. Pintapuu on vaaleaa. Puuaineen tunnusomaisia merkkejä ovat voimakkaasti kehittyneet sydän- ja kesäpuuosa. Puulajin keskeisimpiä ominaisuuksia on sen muita havupuulajeja parempi kulutuskestävyys. Se on myös kovapuita herkempi kosteuden ja kuivuuden vaihteluille. Puuaines on hyvin lahonkestävää ja sitkeää. Lehtikuusta ei suositella asennettavaksi lattialämmityksen kanssa, mikäli ei voida taata pysyvästi ilman suhteellisen kosteuden olevan välillä 40 – 60Rh. Kyseiseen puumateriaaliin saattaa tulla tätä kuivemmissa olosuhteissa halkeamia.

Huom. Puulajille ominaista ovat voimakkaat värivaihtelut sekä oksaisuus.

Lehtikuusen tiheys on ilmakuivana n. 590 kg/m3 ja Brinell – kovuus 2.2 – 3.0 HB.

Lattiamateriaalina lehtikuusi on selvästi muita havupuita kovempi. Sen tiukkasyinen ilme ja kaunis punertavanruskea väri sopii mainiosti monenlaisiin kohteisiin, joissa tarvitaan persoonallista ja kestävää lattiaa. Lehtikuusilattiassa yhdistyy upea ulkonäkö hyvään kulutuskestävyyteen.

Lehtikuusi